Mediciner och kosttillskott mot tunt hår

Allt för många av oss drabbas någon gång i livet av håravfall eller lider av problem med tunt hår. Eftersom det kan finnas många potentiella orsaker till tunnhårighet bör man först se till att man vet vad den bakomliggande anledningen är. En korrekt behandling beror mycket på vad det är som ger upphov till att du tappar håret. I många fall kan man åtgärda eller motverka besvären med kosttillskott, receptfria läkemedel, receptbelagda mediciner samt kirurgi eller terapeutiska behandlingar. En av de vanligare behandlingarna mot manligt håravfall är läkemedel som Propecia, vilket uppvisar utmärka kliniska resultat. Det finns förstås många andra alternativ och det kommer mer information om läkemedel och andra metoder längre ner på sidan.

Sjukdomar och näringsbrister
Om hårförlust eller tunnhårighet är orsakad av sjukdomar eller brister i kroppen är det först och främst den problematiken som måste åtgärdas. När brister och sjukdomar är kurerade brukar håret växa tillbaka av sig själv. Det finns många sjukdomar och brister i kroppen som kan ligga bakom håravfall, några exempel är:

  • Hjärt och kärlsjukdomar
  • Sjukdomar som påverkar ämnesomsättningen
  • Sköldkörtelsjukdomar som ger underaktiv eller överaktiv sköldkörtel
  • Svåra febersjukdomar
  • Svåra infektioner
  • Allvarlig näringsbrist, i synnerhet särskilt proteinbrist
  • Järnbrist

Håravfall eller tunt hår kan även vara en bieffekt av en del läkemedel.

Behandlingar
Om det inte rör sig om håravfall som är relaterad till sjukdomar eller brister av näring eller andra ämnen i kroppen kan åtgärda tunt mer hjälp av kosttillskott, mediciner samt kirurgiska metoder.

Det finns en mängd olika kurer och metoder, en del behandlar tunt hår genom att verka förebyggande, andra agerar direkt och stimulerar ny hårtillväxt. Det finns även kirugiska metoder som hårtransplantation eller laserterapi. För att uppnå det bästa möjliga resultatet är det en god ide att kombinera flera typer av behandlingar och metoder. Håravfall ska helst börja behandlas så tidigt som möjligt, gärna så fort man märker av att man börja bli tunnhårig.

Kosttillskott
Kosttillskott och vitaminer kan verka i förebyggande syfte och för att lindra problem med håravfall. Om du har små problem eller håret har precis börjat förtunnas är kosttillskott ett alternativ som är värt tänka över. Det finns kosttillskott och vitaminer som är speciellt utformat för håret som kan hämma håravfall eller stimulera tillväxt av håret. Mer information om vilka kosttillskott som fungerar bra hittar du här

Vanliga ämnen i kosttillskott för håret är olika varianter av vitamin B eller vitamin E. Även kisel är ett ämne som håret mår bra av, många vitaminpreparat eller kosttillskott innehåller ämnet.

Receptfria mediciner
Det finns effektiva receptfria medel mot håravfall. De innehåller ofta ett eller flera aktiva ämnen som stimulerar ny tillväxt av hår och förhindra att man tappar mer hår. Receptfria medel mot tunt hår formuleras som liniment eller flytande lösningar, de masseras in på de ytor som drabbats av håravfall. Medlen appliceras två gånger per dag, förslagsvis varje morgon och kväll. En av de vanligaste receptfria läkemedlen som används för att motverka håravfall kallas Rogaine och har god kliniskt bevisat effekt.

Ett av de vanligaste aktiva ämnena i receptfria medel är minoxidil. Behandling med receptfria medel är lämplig för både kvinnor och män.

Receptbelagda mediciner
Om det krävs en mer potent behandling mot tunnhårighet eller håravfall finns det receptbelagda läkemedel. En lämplig kur utformas av en läkare efter diagnos och konsultation.

I de flesta fall får man tabletter eller kapslar mot tunnhårighet utskrivet. Läkemedlen är potenta och används när det handlar om mer omfattande problem med håravfall. Det vanligaste aktiva ämnet medicinerna innehåller kallas för finasterid. Det finns ett antal läkemedel som innehåller finasteride, men ett av de bästa går under namnet Propecia och uppvisar utmärka kliniska resultat. Många av läkemedlen är inte lämplig för kvinnor.

Effekter av behandlingen kan avta
Effekten av medicinska behandlingar mot tunnhårighet avtar när man slutar med dem oavsett om det rör sig om receptfria eller receptbelagda läkemedel. Efter en tid försvinner effekten helt och håravfallet fortsätter. Det är därför en god ide att fortsätta använda behandlingen så länge man vill ha kvar effekten.

Kirurgi eller terapeutiska behandlingar
Förutom kosttillskott och mediciner finns det terapeutiska behandlingar och kirurgi.

Hårtransplantation är en kirurgisk metod mot tunnhårighet. Den bygger på en enkel princip, man tar hårstrån från ett ställe på huvudet och flyttar det till ett annat. I vanliga fall avlägsnar man hud från en del av huvudet med permanent hårväxt som bakhuvudet och flyttar den till en del av skalpen med ingen eller tunn hårväxt. Efter att huden med hårstrån har flyttats slår de rot. I dagens läge blir resultatet av hårtransplantation såpass bra att det är mycket svårt att se att det är transplanterat hår.

Laserterapi använder en laser för att stimulera blodcirkulationen i hårbotten. En förbättrad cirkulation kan väcka vilande hårsäckar och få dem att börja producera hår igen. Effekten är inte permanent. När behandling avslutas avtar effekten.