Håravfall män

Män drabbas av tunnhårighet eller håravfall betydligt oftare än kvinnor. Upp till sju av tio män kommer någon gång i sitt liv drabbas. Det finns många olika anledningar till varför hår faller av eller förtunnas. Hårförlusten kan vara permanent eller tillfällig. Ärftligt håravfall kan motverkas med läkemedel och andra metoder. Det vanligaste behandlingen är förmodligen läkemedel som kan kan innehålla olika aktiva ämnen. De två vanligaste aktiva substanserna är finasteride och minoxidil. Tre vanliga läkemedel som används ofta är propecia, rogaine samt recrea. Propecia har dokumenterad effekt mot manligt håravfall som stöds av kliniska studier, och är förmodligen det effektivaste läkemedlet idag. Längre ner på sidan hittar du mer och utförligare information om håravfall samt eventuella behandlingsmetoder.

Ärftligt håravfall
Den vanligaste anledningen till att drabbas av håravfall kallas för ärftligt håravfall eller androgen alopecia. Trots att den vanligtvis förknippas med män kan även kvinnor drabbas, men det är relativt ovanligt. Androgen alopecia är orsakat av genetiska orsaker och är ärvda från en eller båda en föräldrar.

Androgen alopecia är en vanligt, det tros att över 70% av alla män är drabbade i någon omfattning. För de flesta män är det ett natuligt förekommande fenomen att håret blir tunnare ju äldre man blir man blir. Men håravfall kan även börja tidigt. Det kan börja redan i 20-årsåldern men för de flesta visar sig de första tecknen på håravfall från 35 års ålder och uppåt.

De första tecknen på håravfall är att hårfästet flyttas uppåt ovanför tinningarna. Nästa fas är att håret på hjässan tunnas ut och till slut kan hjässan bli helt kal.

Det är främst ärftligt håravfall som är förknippat med manligt håravfall och tunnhårighet.

Exempel på hur manligt håravfall kan utvecklas

Exempel på hur manligt håravfall kan utvecklas

Andra orsaker
Det finns en mängd andra anledningar till att män kan tappa håret. Sjukdomar kan orsaka håravfall genom att skada hårroten eller på andra sätt påverka hårväxten. Vanliga exempel är ämnesomsättningssjukdomar eller ärrbildande hudsjukdomar. Vidare kan sjukdomar som innebär hormonförändringar eller svåra infektioner ge håravfall.

Alopeci areata
En relativt vanlig sjukdom som orsakar håravfall är alopeci areata. Den förekommer i alla åldrar och drabbar både män och kvinnor. Håret faller av och det bildas en eller flera kala eller tunnhåriga fläckar i håret. I de flesta fall växer håret tillbaka inom ett par månader eller ett år.

Stress och påfrestningar
Man kan tappa hår inom i tre eller fyra månader om man genomgått stora fysiska påfrestningar som svåra febersjukdomar eller psykisk stress. Vissa läkemedel kan ha håravfall som bieffekt.

Behandling
Om tunnhårighet utvecklas långsamt är det ett tecken på ärftligt håravfall och det är inte förknippat med några hälsorisker. För att motverka tappa håret finns det många metoder att behandla det med. Tre vanliga alternativ är kosttillskott, receptfria medel samt receptbelagda läkemedel. Läkemedlen kan innehålla ett par olika aktiva ämnen, men de två vanligaste är troligen finasteride och minoxidil. Ett par välkända mediciner mot håravfall är propecia, rogaine samt recrea.

Kosttillskott och vitaminer
B-vitamin och andra naturliga ämnen som kan stärka tillväxt av hår. Kosttillskott mot hår finns i många olika varianter. För små eller måttliga problem är det värt att prova kosttillskott eller vitaminer först. De är även utmärkta i förebyggande syfte som om man ser tecken på håravfall tidigt.

Receptfria medel
Med hjälp av aktiva ämnen stärks återväxten av håret och hårförlust motverkas och i många fall kan det ske en ny hårtillväxt. Medlen formuleras som liniment eller flytande lösningar som används i hårbotten. Många som använder receptfria medel är nöjda med effekten, men den kan variera något mellan olika individer.

Om du har av hjärt-/kärlsjukdom, rubbningar i hjärtrytm eller besvär med hårbotten som att den är öm, röd eller irriterad bör man rådgöra med läkare innan man prövar receptfria läkemedel.

Receptbelagda läkemedel
När inget annat hjälper finns det receptbelagda läkemedel i tablettform. De är mer potenta än andra åtgärder mot håravfall, men kan ge biverkningar.

Om inget hjälper
En dyr men effektiv metod om man provat allt annat är hårtransplantation. Resultaten är idag generellt sett väldigt bra, det är mycket svårt att se att håret är transplantat.