Håravfall i klimakteriet

Av | maj 12, 2020

Klimakteriet är en naturlig biologisk process som alla kvinnor upplever vid någon tidpunkt i sina liv. Under denna tid går kroppen igenom många fysiska förändringar eftersom den anpassar sig till fluktuerade hormonnivåer. Många kvinnor har obehagliga symptom under klimakteriet som humörsvängningar och sömnlöshet. Håravfall är en annan vanlig förekomst.

Håravfall ofta annorlunda hos kvinnor
Hårförlust tenderar att vara subtilare hos kvinnor än hos män. De flesta kvinnor upplever övergripande hårförtunning snarare än märkbara skalliga fläckar. Förtunning kan förekomma på framsidan, sidorna eller toppen av huvudet.

Hormonella orsaker till håravfall
Forskning tyder på att håravfall under klimakteriet är resultatet av en hormonell obalans. Speciellt är det relaterat till en sänkt produktion av östrogen och progesteron. Dessa hormoner hjälper håret att växa snabbare och stanna på huvudet under längre perioder. När nivåerna av östrogen och progesteron faller växer håret långsammare och blir mycket tunnare. En minskning av dessa hormoner leder också till en ökning av produktionen av androgener, eller en grupp manliga hormoner. Androgener krymper hårsäckar, vilket leder till håravfall på huvudet. I vissa fall kan dessa hormoner leda till att mer hår växer i ansiktet. Det är därför som vissa kvinnor i klimakteriet utvecklar ansiktsbehåring.

Stress och kostobalans påverkar
För kvinnor som går igenom klimakteriet är orsaken till håravfall nästan alltid relaterad till hormonella förändringar. Men det finns många andra faktorer som kan bidra till håravfall under klimakteriet. Dessa inkluderar extremt höga nivåer av stress, sjukdom eller brist på vissa näringsämnen.