B-vitamin mot tunt hår

För att håret ska bli tjock, friskt och vackert behöver det tillräcklig näring och vitaminer. Det viktigaste vitaminet för håret b-vitaminer.

Viktiga för håret
B-vitaminer är kanske det viktigaste vitaminet för håret. Det hjälper håret att hålla sig starkt, friskt och glansigt. Vitaminet stimulerar tillväxt av håret och får det att växa snabbare. Det kan även reducera håravfall och sakta ner processen att få grått hår. Vidare ingår vitamingruppen de i preparat som är framtagna för att stimulera hårets tillväxt, och tillsammans med de andra ingredienserna ger de förvånansvärt bra verkan. Preparaten kan förutom att ge ett tjockare och längre hår även motverka håravfall genom att främja hårets tillväxt. Det finns en mängd preparat att välja mellan, men ett tips på en bra produkt med god verkan är priorin.

Vad är B-vitamin?
Ett kortfattat sätt att beskriva b-vitaminer är att det är en grupp vattenlösliga vitaminer. Gruppen B-vitaminer består primärt av 8 olika ämnen. De åtta ämnena har ett kemiskt namn och en B-beteckning. Exempelvis vitamin B5 har det kemiska namnet pantotensyra.

B-vitaminer fyller flera funktioner i kroppen. Bland de viktigaste är att de stimulerar ämnesomsättningen, immunsystem samt celldelning. Nästan alla typer av livsmedel innehåller någon av de åtta ämnena inom vitamingruppen. En särskilt hög koncentration finns i spannmål och kött. Eftersom det är relativt lätt att få i sig B-vitamin är det svårt att få brist på ämnet.

Generellt är det svårt att få ett överintag av B-vitaminer. Det leder sällan till några större problem eftersom ämnena är vattenlösliga och försvinner via urinen. I sällsynta fall kan ett överintag av B-vitamin ge upphov till biverkningar som rastlöshet, sömnproblem, yrsel eller illamående.

För bästa effekt bör man få i sig alla åtta B-vitaminer, men tillskott av enskilda b-vitaminer som B6(pyridoxin), B7(biotin) samt B12(kobalamin) kan ge en god effekt. Kosttillskott kan innehålla en eller flera av de ämnen som ingår i gruppen B-vitaminer. När alla åtta B-vitaminer finns i ett preparat kallas det ofta för b-vitaminkomplex.

I vitaminpreparat eller kosttillskott som är utformade mot tunnhårighet eller för att ge ett tjockare och friskare hår är B-vitaminer en av de viktigaste komponenterna. Även om B-vitaminer förmodligen är det viktigaste vitaminet för håret är det viktigt att nämna att även A-vitamin, C-vitamin samt E-vitaminer har positiv inverkan på hår, hårsäckar samt huden i hårbotten.